Lämpötila n. 17, vettä sataa ja ilma on harmaa. Mitä rantapelastaja tekee sadepäivinä?
Minulle hiljaiset ja harmaat päivät ovat heti huippupäivien jälkeen mieluisimpia. Saa olla töissä rauhassa, lueskella lehtiä tai kirjaa, tehdä ristikoita, piirtää.... Mutta ihan loistava tilaisuus sadepäivä on treenaamiseen. Kun uimaan menee, niin kastuu kuitenkin eikä sade haittaa, valvottavia on vähän eikä ole ihmisiä tiellä. Vesikin muuten on edelleen 21 astetta joten siellä on itseasiassa lämpimämpää kuin rannalla. Eilen treenattiin Oonan kanssa kahvakuulalla, viskottiin sitä menemään pitkin rantaa ynnä muuta mitä ei voi tehdä jos paikalla on asiakkaita.
Miksi sitten rannalla pitää olla rantapelastaja sadepäivinä, tai kuten meillä kaksi? Eikö se nyt riitä että siellä on joku kun ei uimareita kuitenkaan ole? Yksiselitteinen vastaus on ei.
1. Huonollakin säällä, on rannalla kävijöitä ja uimareita (tänään tähän mennessä 15 uimaria) joista kenelle tahansa voi käydä mitä tahansa aivan kuten aurinkoisenakin päivänä.
2. Jos sadepäivänä esimerkiksi uimari saa sairaskohtauksen ei rannalla välttämättä ole ketään muuta kuin rantapelastaja auttamassa.
3. Jos rannalla on vain yksi valvoja ja yksi uimari (se keski-iän ylittänyt rouva, joka käy säästä huolimatta joka päivä säännöllisesti, jokaisella rannalla on näitä vakkareita) jolle tulee jokin hätä vedessä, miten rantapelastaja voi toimia? Hälyttääkö ensin apua hätänumerosta (mahdollisesti odottaa pitkän tovin ennen kuin vastataan) ja vasta sitten lähtee pelastamaan vaiko lähtee ensin pelastamaan ja ottaa riskin että itselleenkin käy matkalla jotain ja hälyttää apua vasta tultuaan takaisin rannalle?
Jos kyseessä on esimerkiksi sydänpysähdys, on selviämistodennäköisyys jo hyvin pieni, keskimäärin rannalta poijulle ja takaisin rannalle kestää kuljetus n. 3-4min, soitto hätäkeskukseen ja 6min ambulanssilla rannalle, mikäli sellainen on vapaana, on kulunut jo 10 minuuttia mikäli uhri on huomattu vedessä heti. Mikäli soitetaan ensin, tulee apu rannalle nopeammin, mutta on olemassa riski että uhri menee tajuttomaksi (mikäli ei vielä ole) ja painuu pohjaan, jolloin joudutaan tekemään etsintäsukelluksia. Etsintäsukellukset taas ovat tämän työn vaarallisin osa-alue joita ei tehokkaasti ja turvallisesti pysty yksin tekemään. Eli jos ei muutamalla sukelluksella uhri satu löytymään niin käytännössä odotellaan pintapelastajia Kotkasta, n. 40min, jolloin mitään ei ole enää tehtävissä.
Siksi rantapelastajat istuvat paikallaan (tai kopissaan) myös sadepäivänä.
Päivän biisi: Katson autiota hiekkarantaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti