perjantai 17. kesäkuuta 2011

Rantapelastajakurssilla

10.-12.6 Hyvinkää

Perjantai
Edessä Rantapelastajakurssi, paikalla 18 tulevaa rantojen miestä ja naista sekä kivenkovat kouluttajat Riitta,Ville ja Maija. Aamupäivä vedettiin aloitustestejä uima-altaassa ja iltapäivästä iltaan etsitään Sääskin rannalta 5m syvyyttä, harjoitellaan etsintäsukelluksia ryhmässä, pelastuslaudalla melomista ja uhrin nostamista laudalle. 

Myös irroittautumiset testataan heti perjantaina. Pelastajan ei pidä koskaan joutua tilanteeseen jossa pelastajan ja pelastettavan välillä ei ole mitään apuvälinettä, mutta sitsi siinäkin tilanteessa pitää pystyä toimimaan ja ottamaan paniikissa oleva uhri nappausotteeseen ja rauhoitettua. Maija antaa kovan vastuksen, laittaa oikein urakalla hanttiin ettei pelastaja pääsisi selän taakse ottamaan kiinni. Tummassa vedessä, ilman edes uimalaseja, tummassa märkäpuvussa temuava panikoiva pelastettava on aika karu kaveri kun pitää ´silmät kiinni, vettä paikallaan polkien odotella nappaako se ranteesta, selästä vai kaulasta... Toiset pääsevät läpi, kaikki eivät, tätä pitää monen vielä harjoitella...

Paikalle tuomamme peräkärrysauna saa (ansaittua) huomiota kun sen kanssa ympäri Rajamäkeä ja  Hyvinkäätä kurvaillaan. Hotelli Rantasipin pihalla pitää todeta ihmetteleville ulkomaalaisille: "in Finland we have this thing called: If there is no sauna, take one with you!"

Lauantai
Lauantaina keli on aivan mahtava, aurinko paistaa aamusta asti. Aamulla rannalla on menossa triathlon kisojen uintiosuus ja tokihan kilpailijat saavat meiltä raikuvat kannustukset. 1,5km uintia takana, 40km pyörällä ja 20km juosten jäljellä. Jo kymmenen aikaan ranta on tupaten täynnä porukkaa, mikä sen parempi case-pävänä. Porukka siis jaetaan neljään, kaksi rantapelastaja ryhmää rannan eri puolille ja toiset kaksi ryhmää järjestävät simuloituja ensiaputilanteita ja järjestyshäiriöitä. Kolmen tunnin aikana rannalla hoidetaan sydänkipupotilasta, rankavammaa, tappelua ja puukotusta, etsitään kadonnutta 7-vuotiasta "Mattia", ja pelastetaan useita hukkuvia, leikisti. Harjoituksissa ei huudeta koskaan "APUA!" sillä tällöin on mahdotonta erottaa milloin kyseessä on harjoitushätä ja milloin oikea hätä, vaan aina ""HARJOITUS!". Harjoituksista saadaan heti palautetta mikä meni hyvin ja missä olisi korjattavaa, siis paras paikka mokata ilman riskiä!

Iltapäivästä sitten harjoitellaan lisää pelastuslaudalla, käydään läpi rantaa koskevia lakeja (Rikoslaki, Järjestyslaki), heittoliinan heittoa ja illan päättää kirjalliset kokeet. 

Sunnuntai
Testipäivä, heti aamusta run-swim-run, torpedopelastus ja pelastuslautatesti, heittoliinatesti, elvytystesti,
käsimerkkitesti ja 5m syvyyssukellustesti sekä rästiin jääneet tai reputetut testit, katsopa linkeistä mitä nämä sisältävät! Siinäpä päivä menee sujuvasti, yhdessä kannustetaan kaikkia läpi testeistä ja kaikki antava parastaan. Osa saa testit heittäen läpi, toisille jää vielä tekemistä kesälle sillä testejä on yksi vuosi aikaa suorittaa uudelleen. Olo on kuitti, vielä lopuksi kirjallisten testien tulokset.... Kaikki meidän porukasta läpi ja ihan huippu hyvillä pisteillä!!!!! Hyvä tytöt!!! 

Kamppeiden pakkaus, todistusten jako ja.... saunan peruutus pois parkistaan puiden välistä ja kuulkaas! Kun on Oona ratissa niin kyllä sujuu! Meidän kuski on kyllä ollut huippu koko reissun. Kotimatka ajetaan sadetta kohti ja Kausalan kohdalla se iskee päälle, suoraan ukkosrintaman läpi, moottoriliikennetiellä lirutellaan etanavauhtia kun näkyvyys on niin kehno, sade kastelee samantien kun astut autosta ulos, olisi voinut matkustaa niissä uikkareissa kotiinkin!

Kuvia tähän sitten lisäillään kun Oona niitä latailee meille :)

Rantapelastajakurssin testit
http://www.suh.fi/@Bin/116316/RP-TESTITavattuna2008.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti